Videofilm från 2019 på den mördade Paulo Paulino Guajajara. Guajajara vaktade Arariboia-folkets reservat mot illegal skogsskövling. Foto: Documentary Iwazayzar – Guardioes da Natureza via AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Rekordmånga mord på miljöaktivister

Förra året mördades rekordmånga miljöaktivister. Det framkommer i den internationella miljö- och människorättsorganisationen Global Witness färska rapport. Det är individer som vågar stå upp för marken de bor på och naturen som omger dem som mördas när deras kamp hamnar i strid med stora ekonomiska intressen, ofta kopplade till skogsskövling, agro- eller utvinningsindustrin.

Av Christin Sandberg

COLOMBIA Varje år sammanställer Global Witness en rapport över morden på miljöaktivister i världen. Och aldrig tidigare har listan över mordoffer, 212, varit så lång. I år flaggar organisationen också för att allt fler konflikter och mord kan kopplas till de negativa konsekvenserna av klimatförändringarna som blir allt påtagligare på många platser i världen.

I stort sett alla mark- och miljöförsvarare protesterar mot miljöförstörande verksamhet eller industrier, vars verksamheter driver på klimatförändringarna. Författarna till rapporten, Defending Tomorrow – The climate crisis and threats against land and environmental defenders, menar att det är viktigt att lokala ledare som står upp för mark och miljö i sina lokalsamhällen erbjuds skydd.

– Många av de värsta miljö- och människorättsövergreppen i världen drivs på av exploateringen av naturresurser och korruption i det globala politiska och ekonomiska systemet. Mark- och miljöförsvarare är de människor som tar ställning mot detta, säger Rachel Cox från Global Witness i ett pressmeddelande i samband med att rapporten presenterades på onsdagen.

I rapporten lyfter Global Witness även fram de oproportionerligt många attackerna på urfolk som står upp för rätten till mark och försvarar naturresurser. I Amazonas, där de flesta ur landets urbefolkningen bor, mördades minst 33 personer under 2019.

Sammanlagt har fyra miljöförsvarare i veckan mördats sedan klimatavtalet i Paris undertecknades i december 2015. Mörkertalet antas dock vara stort.

En av nio mördade aktivister var kvinnor. Kvinnor utsätts i högre grad för hot och smutskastningskampanjer som attackerar deras privatliv och inkluderar ofta sexuella trakasserier. Våld och sexuellt våld är också vanligt förekommande, men rapporteras sällan.

Allra flest mord sker i Colombia och Filippinerna. Gruvindustrin är den farligaste att ge sig på. Hälften av de mördade var aktivister som protesterade mot gruvdrift på olika platser i Latinamerika. I Asien är det agroindustrin som är det största hotet.

I Rumänien har ett ökat antal hot och attacker mot personer som protesterar mot skogsskövling dokumenterats.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.