Brazil Petrobras

Oljeplattform i Niteroi, Brasilien. Foto: AP Photo/Leo Correa

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Historisk nedskärning av oljeproduktionen

Oljekartellen, OPEC, har efter stor oenighet kommit överens om en historisk nedskärning av oljeproduktionen med 10 procent. Detta som en konsekvens av den drastiskt minskande efterfrågan på råolja som orsakats av alla nedstängningar på grund av coronapandemin.

Av Christin Sandberg

OLJA Det handlar om 9,7 miljoner fat om dagen för maj och juni, vilket är den största nedskärningen någonsin, fyra gånger större än under finanskrisen 2008. Och det är OPEC-länderna och dess allierade såsom Ryssland, som enligt uppgift har lyckats komma överens. USA och G20-länderna är alla med på överenskommelsen.

Den globala efterfrågan på olja har sjunkit med en tredjedel sedan coronavirusets utbrott. Efter att OPEC-länderna i mars misslyckats med att komma överens om att minska produktionen sjönk priserna till de lägsta nivåerna på arton år.

I de flesta länder är oljeindustrin klassificerad som en kärnsektor för samhällsekonomin och har därför inte berörts direkt av nedstängningarna. Men däremot har de världsomfattande nedstängningarna inneburit en nedgång i ekonomisk aktivitet som orsakat en minskad efterfrågan.

Oljepriserna har också fallit på grund av minskad efterfrågan men även på grund av geopolitiska spänningar. Det är ännu inte klart hur de fallande priserna har påverkat arbetskraften.

Det globala facket IndustriALL, som bevakar arbetarnas intressen i gruv-, energi- och tillverkningssektorn, har skrivit till alla företag som de har globala ramavtal med och bett dem samarbeta med fackföreningar för att säkerställa hälsa, säkerhet, arbeten och inkomster för de anställda.

Enligt IndustriALL finns två trender i hur frågan hanteras hos oljeföretagen. Den ena handlar om att oljebolagen har upprätthållit produktionen och skyddat kärnpersonalen, som ibland fått generösa ersättningar för att arbeta i svåra situationer. Däremot har de avbrutit samarbeten med entreprenörer/underleverantörer, vilka uppgår till 82 procent av arbetskraften i oljebranschen. Det har fått förödande konsekvenser för många arbetare som har förlorat sina inkomster helt.

Det andra handlar om att besluten har tagits helt utan att rådslå med facken.

Fakta: OPEC

OPEC, eller Organization of the Petroleum Exporting Countries, är en internationell organisation, grundad 1960 i Bagdad. Den består av fjorton länder: Algeriet, Angola, Ecuador, Ekvatorialguinea, Förenade arabemiraten, Gabon, Iran, Irak, Kuwait, Libyen, Nigeria, Saudiarabien och Venezuela.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.