En kenyansk sjuksköterska skriver sin kollegas namn på hennes skyddsdräkt så att hon ska kunna kännas igen bakom skyddsutrustningen på den nya infektionskliniken på Kenyatta National Hospital i Nairobi. Arkivbild. Foto: Patrick Ngugi/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Kenya har stängt gränserna

Kenya är ett av de länder som har rapporterat sitt första fall av corona och har agerat omedelbart och stängt landets gränser. Endast de egna medborgarna och de som bor permanent i landet tillåts komma in. De utlänningar som har kommit till landet den senaste tiden ombeds gå i självisolering. Även alla skolor stängs.

Av Christin Sandberg

CORONAVIRUS Etiopien som är kontinentens näst folkrikaste land med 100 miljoner invånare och porten in i Afrika för många resenärer har ännu inte vidtagit några restriktiva åtgärder. Men i fredags registrerade de sina första fall.

Mauretanien, Rwanda, Seychellerna och den Centralafrikanska republiken bekräftade sina första fall i lördags.

Rwanda, Senegal, Madagaskar, Mauritius och Marocko har alla infört olika typer av kontrollmekanismer.

Sedan Världshälsoorganisationen, WHO, har sagt att det handlar om en pandemi är det många hälsoexperter som oroar sig för en spridning över den afrikanska kontinenten, där många länder saknar både infrastruktur och ekonomiska förutsättningar för att snabbt kunna stoppa spridningen.

”Nationell katastrof”

I Sydafrika som fick sitt första fall för drygt tio dagar sedan ökar antalet snabbt. I ett tv-sänt tal söndagen den 15 mars sade presidenten Cyril Ramaphosa att det rör sig om en ”nationell katastrof”.

Enligt presidenten har viruset börjat spridas inne i landet. Även Ekvatorialguinea och Namibia har rapporterat fall.

Hälsosystemen är svaga och vårdstrukturen dåligt utbyggd i många av länderna i Afrika. Situationen i övrigt i många länder gör att risken för en snabb spridning ökar än mer. I Somalia pågår en intern väpnad konflikt och i Sydsudan är undernäringen stor. I andra befolkningar, där HIV och tuberkulos är utbrett, kommer det innebära en katastrof. Dessutom är något som social distansering, som de europeiska länderna infört, omöjligt i överbefolkade städer och slumområden.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.