

Regnskogar kan i framtiden komma att bidra till ökad koldioxid. Här Amazonas regnskog i Tena i Ecuador. Foto: Jay
Nyheter
Dela artikeln:
[addtoany buttons=”facebook,twitter”]
Regnskogens förmåga att rena luft minskar
Jordens lungor, brukar regnskogarna kallas. Men den tiden kan snart vara förbi. Enligt en ny studie presenterad i the Nature kommer regnskogarna i framtiden att bidra till koldioxidutsläpp istället för att rena luften.
Av Christin Sandberg
KLIMAT Att regnskogen brukar kallas jordens lungor beror bland annat på att den producerar omkring 20 procent av allt syre på jorden och att den är uppsamlingsplats för mycket koldioxid. Men det här kan alltså kommas att förändras.
Förmågan hos världens tropiska skogar att rena atmosfären från kol minskar nämligen, enligt en studie som spårar 300 000 träd under 30 år, publicerad i the Nature.
Troligtvis kommer det gå så långt att världens tropiska skogar, som tar upp allt mindre mängder koldioxid förvandlas till nettoproducenter av växthusgaser.
Ökad koldioxid
I framtiden kan alltså regnskogarna istället för att som nu motverka klimatförändringen vara med och bidra till den.
Den nya studien, som är ett resultat av ett globalt vetenskapligt samarbete lett från University of Leeds, avslöjar att vi ser en växling där världens ostörda tropiska skogar går från att vara en kolsänka, som på naturlig väg sänker koldioxidhalten i luften, till att bidra till ökad koldioxid.
De bakomliggande orsakerna är varmare klimat, alltmer ihållande torka och ökad avverkning av de återstående orörda skogarna. Även om extra koldioxid får träden att växa snabbare kan torkan bromsa tillväxten och döda träden. Dessutom frigörs mer koldioxid när skogen huggs eller bränns ner. Enligt studien kan det inom kort röra sig om större mängder än vad skogarna binder via fotosyntesen.
Minskad skogsareal
För Amazonas urskogar kan det här bli verklighet redan vid mitten av 2030-talet och för alla världens regnskogar vid år 2060, konstateras det i studien.
– Människorna har hittills haft tur, eftersom de tropiska skogarna har samlat upp mycket av våra föroreningar, men det kommer inte att fortgå för alltid, säger professorn och medförfattaren Simon Lewis från University of Leeds.
Under trettio år har forskarteamet följt hur träden växt och dött i 565 ostörda tropiska skogar i Africa och Amazonas. Analysen visar att jordens förmåga att ta upp koldioxid nådde sin topp 1990. Under 2010-talet hade den förmågan minskat med i genomsnitt en tredjedel. Det beror framför allt på koldioxiden som träden frigör när de dör.
I siffror handlar det om att de tropiska skogarna gått från att ta upp runt 46 miljarder ton koldioxid till 25 miljarder ton i år. Den här nedgången förklaras med att skogarnas areal minskade med 19 procent under perioden samtidigt som de globala kolutsläppen ökade med 46 procent.
Dela artikeln:
[addtoany buttons=”facebook,twitter”]