Barn leker i flykting- och migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Sverige tar inte emot barn från migrantläger

Minst fem EU-länder lovar att ta emot barn från läger för flyktingar och migranter i den grekiska övärlden. Sverige är inte ett av dem. Det handlar enligt tyska medier om uppemot 1 500 barn som är sjuka eller saknar föräldrar.

Av TT

GREKLAND Hittills har Frankrike, Portugal, Luxemburg, Finland och Tyskland gått med på att ta emot minderåriga som anlänt till Grekland, meddelar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

– Vi måste skyndsamt lätta på trycket på de grekiska öarna genom att ta folk till den europeiska kontinentens fastland. Därför har jag bett medlemsstaterna att hjälpa till nu, säger von der Leyen, som i fredags gav sin inrikeskommissionär Ylva Johansson i särskilt uppdrag att hantera frågan.

”Juridiskt komplicerad”

Sverige kommer dock inte att vara ett av de länderna.

”I Sverige är det Migrationsverket som tillämpar lagstiftningen och regeringen kan inte påverka hur den ska tillämpas i enskilda fall eller för en viss kategori sökande. Frågan om tillfällig omfördelning är juridiskt komplicerad. Regeringen ser över om vi på annat sätt kan bidra till Grekland”, skriver migrationsminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till TT.

Han vill inte ställa upp på någon intervju. Johansson skriver vidare att det är bra att det pågår diskussioner inom EU om att hjälpa Grekland och ta emot barn med särskilt behov av skydd.

”Sverige har under en lång tid tagit ett mycket stort ansvar och varit en av de EU-medlemsstater som tagit emot flest antal ensamkommande asylsökande.”

Rasmus Ling (MP), migrationspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet, är kritisk till migrationsministerns besked. Han anser att regeringen bör se över hur Sverige kan delta i att ta emot flyktingbarn.

– Vi bör välkomna när länder tar initiativ kring att samverka konstruktivt. Det borde Morgan Johansson också se värdet av och bejaka på ett tydligare sätt, säger Ling.

Föräldralösa barn

Enligt tyska medier handlar det om mellan 1 000 och 1 500 barn, upp till 14 års ålder, som är sjuka eller saknar föräldrar. Klartecken från Tyskland ska ha getts vid ett nattligt möte mellan ledarna för de två regeringspartierna, konservativa CDU/CSU och socialdemokratiska SPD.

Ursula von der Leyen berättar även att EU-kommissionens länge inväntade förslag om en ny ”pakt” för asyl och migration ska läggas fram strax efter påsk.

Att hitta en ny gemensam asyl- och migrationspolitik är en av den nya EU-kommissionens främsta prioriteringar och sköts av Ylva Johansson och hennes kollega Margaritis Schinas.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.