NYHETER:

Jacob Zuma riskerar åtal efter domstolstrots

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

EU-kommissionen kritisk mot danska asylplaner

EU-kommissionen riktar kritik mot Danmarks planer på att flytta sin asylprocess till ett tredje land utanför Europa.

– Extern behandling av asylansökningar väcker grundläggande frågor både vad gäller tillgång till asylprocedurer och effektivt skydd, säger kommissionstalesmannen Adalbert Jahnz.

Av Daniel Kihlström/TT, Wiktor Nummelin/TT

DANMARK Det är inte möjligt under nuvarande EU-regler, eller i linje med det förslag som EU-kommissionen lagt om en ny pakt för migration och asyl, fortsätter Jahnz på en pressbriefing i EU-kommissionen.

Danskarna har dock ett undantag på rättsområdet, vilket gör att det i nuläget är oklart vad kommissionen kan göra.

– När det gäller det rent juridiska måste vi analysera det här på djupet. Som ni vet finns en situation där Danmark har ett undantag på asyl- och migrationsområdet, vilket gör att vi inte kan svara omedelbart just nu, säger Adalbert Jahnz.

Dialog förs

Folketinget röstade under torsdagen ja till den socialdemokratiska regeringens förslag om att göra det möjligt att flytta asylsökande till ett land utanför Europa.

Ännu finns inget avtal med något annat land som ska husera det danska mottagandecentret, men enligt danska medier ska S-regeringen haft dialoger med Rwanda, Egypten, Tunisien och Etiopien.

Enligt integrations- och invandringsministern Mattias Tesfaye (S) syftar lagförslaget i ett första läge till att skapa ett juridisk utrymme för ett nytt asylsystem.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.