NYHETER:

Protester i Kirgizistan efter kidnappningsmord på kvinna

Demonstration under internationella kvinnodagen i Kirgizistans huvudstad Bisjkek 2019. Protester har brutit ut efter förra veckans mord på Aizada Kanatbekova. Foto: AP Photo/Vladimir Voronin

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Protester i Kirgizistan efter kidnappningsmord på kvinna

Polischefen i Kirgizistans huvudstad Bisjkek har fått sparken för polisens agerande i samband med att en 27-årig kvinna kidnappades och senare hittades mördad i förra veckan. Protester har brutit ut i landet i ilska mot så kallade ”brudkidnappningar” och att polisen inte tar dessa brott på allvar. 

Av Bella Frank

KIRGIZISTAN Det var i måndags den 5 april som 27-åriga Aizada Kanatbekova kidnappades mitt på dagen i Bisjkek av flera män, varav en man rapporteras ha förföljt henne i månader. Två dagar senare hittades hon mördad i en bil, enligt polisen hade hon strypts och i samma bil fanns kroppen av vad som tros vara en av kidnapparna som rapporteras ha tagit livet av sig efter mordet på Kanatbekova, rapporterar Human Rights Watch. 

Polischefen Bisjkek Bakyt Matmusaev har sparkats, och omkring 40 poliser har fått reprimander för hanteringen av fallet, rapporterar Radio Free Europe Radio Liberty (RFERL). I torsdags samlades omkring 500 personer i huvudstaden för att protestera mot polisens agerande, eller brist på sådan, efter hennes bortförande. 

Kidnappningen hade fångats på bild, där även bilmodell och registreringsskylt ska ha varit synlig, ändå hittade polisen inte kidnapparna, och uppgifter tyder på att polisen inte tagit brottet på allvar. Demonstranter har också krävt inrikesminister Ulan Nijazbekovs avgång. Även i flera andra städer har protester hållits. 

Ska avskaffas

Aizada Kanatbekovas mamma Nazgul Shakenova berättar enligt uppgifter i kirgizisk press att polisen skrattat åt henne när hon kontaktade dem och bad om hjälp och att de sagt hon snart skulle få ”dansa på dotterns bröllop”. Denna attityd ska enligt Radio Free Europe ha fortsatt även när släktingar kontaktade polis efter att ha blivit uppringd av Aizada Kanatbekova tolv timmar efter att hon kidnappades. De hoppades då på att polisen skulle använda telefonsamtalet för att lokalisera henne men enligt mamman ska den ansvariga polisen ha avfärdat dem. 

Kidnappningen och mordet på Aizada Kanatbekova belyser den kirgiziska traditionen av så kallade brudkidnappningar där kvinnor och flickar förs bort och tvingas in i äktenskap med kidnapparen. Enligt FN:s utvecklingsprogram UNDP hade omkring 14 procent av gifta kvinnor under 24 år tvingats in i äktenskapet i någon form för ett par år sedan. Kirgizistan har åtagit sig att utrota alla tvångsäktenskap och brudkidnappningar fram till i år. 

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.