Protester i Bisjkek efter parlamentsvalet, 5 okotober. Foto: TT/AP Photo/Vladimir Voronin
 
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Kirgizistans premiärminister avgår efter att valresultatet hävts

Kirgizistans premiärminister Kubatbek Boronov avgår under pågående valprotester efter att landets valmyndighet beslutat att ogiltigförklara resultatet av söndagens parlamentsval efter misstankar om valfusk.

Av Christin Sandberg

KIRGIZISTAN I måndags gick tusentals människor ut på gatorna i huvudstaden Bisjkek för att protestera mot valfusk. Protesterna bemöttes med hårda tag av landets säkerhetsstyrkor, som använde tårgas, gummikulor och chockgranater mot protestanterna, och dödade en 19-åring och skadade runt 590 personer, rapporterar New York Times.

Senare samma dag stormades president- och parlamentsbyggnaden.

När valmyndigheten tisdagen den 6 oktober beslutade att annullera valresultatet valde landets premiärminister Boronov att avgå. Även parlamentets talman, Dastan Jumabekov, har lämnat ett avgångsbrev.

Under ett extrainsatt möte i parlamentet samma dag tillsattes en tillförordnad regeringschef i form av oppositionsledaren Sadyr Japarov, en nationalistisk oberoende politiker, som förlorat i söndagens val.

Japarov hade samma morgon fritagits från fängelset av en grupp personer bland de som protesterade. Han avtjänade där ett elvaårigt straff för att år 2013 ha tagit en regeringstjänsteman som gisslan. Det straffet hävs nu av en domstol i Bisjkek.

Oroligheterna rapporteras under tisdagen sprida sig från Bisjkek till andra delar av landet, vilket får Ryssland att uttrycka oro för utvecklingen. Två gruvor ska ha stormats av upprorsmakare, enligt uppgifter från Utrikespolitiska institutet.

Protesterna rör misstankar om omfattande röstköp från de presidenttrogna partiernas sida. Ett drygt tiotal oppositionspartier har bildat ett ”samordningsråd” för att lugna ned situationen och ”återupprätta lag och ordning”. Premiärminister Japarov erkänner dock inte rådet.

Kirgizistan ligger i östra Centralasien och blev ett självständigt land 1991, när Sovjetunionen upplöstes. Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan.

De senaste femton åren har landet genomlevt två revolutioner, år 2005 och 2010, vilka handlat om revolt mot den korrupta politiska eliten och valfusk. År 2010 dog över 400 personer i sammandrabbningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen i södra Kirgizistan. Senare samma år fick Kirgizistan en ny demokratisk författning och kunde hålla sitt första fria och rättvisa val.

Men trots den nya konstitutionen visar det senaste valet och de pågående protesterna hur skör demokratin i landet är.
Besvikelsen bland folket är stor. Men protesterna har hittills varit mindre våldsamma än de var vid revolutionen för tio år sedan.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.