NYHETER:

Facklig seger i jämställdhetsmål för 40 000 arbetare

Butikspersonal inom varuhuskedjan Asda har vunnit en mångårig strid för jämställda löner. Foto: AP Photo/Frank Augstein)

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Facklig seger i jämställdhetsmål för 40 000 arbetare

Högsta domstolen i Storbritannien har avgjort en flerårig strid mellan fackföreningen GMB och företaget Asda, och gett facket rätt i ett jämställdhetsmål. Enligt GMB ska man nu föra samtal med Asda om kompensation om upp till en halv miljard brittiska pund.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN Facket GMB har hävdat att de lägre lönerna för butiksarbetare jämfört med lagerarbetare inom varuhuskedjan Asda utgör en lönediskriminering i och med att majoriteten arbetare i butik utgörs av kvinnor, medan arbetarna i lagren i högre utsträckning är män. 

Målet rör omkring 40 000 arbetare som kan förvänta sig löner i paritet med lagerarbetare efter att högsta domstolen gav facket rätt. 

”Massiv seger”

Högsta domstolen bekräftar därmed tidigare domar i lägre instanser, redan 2016 dömde en arbetsdomstol till fackets fördel och menade att de två yrkesgrupperna är jämförbara vad gäller lönesättning ur ett diskrimineringsperspektiv. 

– Det  här är underbara nyheter och en massiv seger för Asdas framför allt kvinnliga butikspersonal, säger Susan Harris, chef för GMB:s juridiska avdelning på fackets hemsida och fortsätter:

– Vi uppmanar nu Asda att sätta sig ner med oss för att nå en överenskommelse om retroaktiva löneutbetalningar som våra medlemmar ska ha – vilket kan vara så mycket som hundratals miljoner pund.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.