När anhängare av Qanon flyttar till mer stängda forum finns risk att de radikaliseras ytterligare och miliser som vill rekrytera nya anhängare har redan börjat anpassa sin retorik för ändamålet. Här bland andra Qanonanhängaren Jake Angeli som greps efter stormningen av Kapitolium den 6 januari. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta

REPORTAGE

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

USA: Högerextrema siktar på långsiktig kamp

Mängder av hängivna Trumpanhängare har efter att tech-jättar stängt ner deras konton på sociala medier flyttat till mindre öppna kanaler och plattformar. Ett steg som som kan leda till än mer radikalisering och göra det svårare att övervaka eventuella planer på våldsamma attacker. Men det kan också innebära att färre människor hittar till och dras in i den allt mer högerextrema och konspiratoriska idévärlden.

Av Bella Frank

USA Att Joe Biden stod där med vicepresident Kamala Harris på trapporna till Kapitolium, drygt två veckor efter att mobben av konspirationsteoretiker, vit makt-grupper och milismedlemmar stormat Kongressen, och svor presidenteden hade en särskild tyngd.

– I dag firar vi inte en triumfen av en kandidat, utan av ett ideal. Demokratins ideal, betonade Biden i sitt första tal som USA:s 46:e president på onsdagen.

Stormningen som först firades som en delseger i att behålla Donald Trump på presidentposten, skulle enligt planer på nätet följas av nya stora mobiliseringar i Washington under veckan inför installationsdagen, planer som så småningom ändrades till uppmaningar av protester och attacker mot de olika delstatsparlamenten istället – FBI varnade inför onsdagen om väpnade protester i alla 50 delstater.

Hög risk för våld

Dessa uteblev och installationsdagen förlöpte utan våldsamheter från högerextrema. Men faran är långt ifrån över. Enligt The New York Times cybersäkerhetsreporter Sheera Frenkel ändrades målet och strategin för dessa grupper när man insåg att risken att gripas var för stor till en mer långsiktig kamp.

– Och de säger, ”vi har attraherat mycket uppmärksamhet för vår kamp. Vi kan rekrytera nya medlemmar och komma tillbaka om ett år, eller om två år, och ta alla på sängen”, säger hon i tidningens podd, The Daily.

En annan effekt av stormningen – och tech-jättarnas beslut att efter långt om länge stänga ner högerextrema våldsbejakande konton – är att många Trumpanhängare nu flyr till mer fragmenterade och krypterade forum. Effekterna av det kan innebära att färre hittar dit, men också att de som gör det radikaliseras ytterligare. Faran för högerextrema attacker, organiserat våld liksom attacker av så kallade ensamvargar anses överhängande.

– Jag vill inte underblåsa oron, men för mig är oddsen [för våld] mycket högre än jag sett på länge, säger Michael E Hayden, reporter på Southern poverty and law center i förra veckan, rapporterar Mother Jones.

Från plattform till plattform

I förra veckan stängde Twitter ner över 70 000 konton som framförde Qanons konspirationsteorier – Qanon-anhängare fanns bland mobben som stormade Kapitolium, liksom folk ur högerextrema Proud Boys och miliser som Oath Keepers. Qanorörelsen uppstod hösten 2017 efter att någon, ”Q” postade en rad konspirationsteorier som i korthet kretsar kring att Trump är en messiasgestalt som ska rädda världen från ”den djupa staten” – satanistiska globala pedofil-eliter.

När så många Qanon-konton stängts ner har många många av dessa flyttat över till plattformen Parler, som användes flitigt av högerextrema och konspirationsteoretiker inför stormningen den 6 januari. En av dem är Jessica Watkins från milisgruppen Oath Keepers som kallade sig själv CO (commanding officer, befälhavare) på Parler innan stormningen. Enligt The New York Times är hon en av de kamouflageklädda personer som på en videofilm kan ses gå upp för trapporna, med bland andra Donovan Crowl, utanför Kapitolium i en militärliknande formering.

Enligt The New York Times åtalas de båda, liksom Thomas Caldwell som beskrivs ha en ledarroll inom den paramilitära organisationen, för att ha planerat stormningen i syfte att hindra kongressen för att bekräfta Joe Biden elektorsseger, de enda tre som hittills åtalats för att ha planerat en sammansvärjning.

När även Parler stängdes ned, bland annat då Amazon hindrade Parler från att använda deras servrar har många flyttat till Gab, ett socialt nätverk som är populärt bland altright-högern, nynazister och högerextremister. Gab, som grundades 2016 som ett ”socialt nätverk för yttrandefrihet, sade nyligen att man fått mer än två miljoner nya användare på en vecka. Gab beskrivs som en mix mellan Facebook och Twitter och uppmärksammades bland annat 2018 då antisemiten Robert Bower postade ett inlägg där kort innan han attackerade synagogan Tree of Life i oktober det året, och sköt ihjäl elva personer.

Snabb nedladdning

Även chatt-appar som Signal och Telegram har tagit över Trumpanhängare av olika sorter som sett sin vanliga plattformar eller konton stänga ner. Washington Post rapporterar att Telegram var den femte mest nedladdade appen i USA den 12 januari, innan stormningen av Kapitolium låg den på plats 110. Även Signal klättrade med raketfart i rankingen, från plats 750 två dagar innan stormningen till en förstaplats.

Telegram används av såväl människorättsaktivister och journalister, men har också länge använts av högerextrema grupperingar. Telegram har också använts flitigt av IS, och har ofta varit långsamma i att stänga ner kanaler med extremistiskt innehåll. Men NBC News rapporterade nyligen att åtminstone 15 extrema kanaler, varav en beskrev sig som ”ekofascistisk” och som funnits sedan i juni förra året, har stängts ned.

I takt med att Trumpanhängare hamnar på alltmer obskyra och ljusskygga plattformar väcks också diskussionen vad det innebär för både radikaliseringsprocess, rekrytering av nya anhängare och risk för nya attacker. Sheera Frenkel säger i The Daily att polis och säkerhetstjänster nu måste penetrera dessa grupperingar allt djupare för att kunna övervaka dem och på grund av kryptering kan det ändå vara svårt att koppla det som sägs där till en person.

Erfarenhet finns

Men det kan ur övervakningssynpunkt också finnas fördelar i att grupperingarna kastas ur mer öppna plattformar:

– Medan de skyndar sig för att hitta nya hem så begår de oundvikligen misstag och lämnar ledtrådar och spår efter sig som polis kan använda för att identifiera och omintetgöra dem, säger den tidigare assisterande FBI-chefen Frank Figliuzzi, numera säkerhetsanalytiker för NBC News till kanalen.

Och här går det också att hämta kunskap i hur polis och säkerhetstjänster arbetat för att övervaka och stänga ner andra våldsbejakande rörelser, som IS och al-Qaida. En ny rapport av bland andra Amarnath Amarasingam, How Telegram disruption impacts jihadist platform migration, kommer fram till att nedstängning av jihadististgruppers kanaler på Telegram kan vara effektivt – även långsiktigt – om det sker på ”ett koordinerat och hållbart sätt”.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.