Allt fler coronasmittade, och dödsfall i covid-19, rapporteras nu i Afghanistan. Här får en patient syrgas på en intensivvårdsavdelning på Afghan-Japan Communicable Disease Hospital i huvudstaden Kabul. Foto: AP Photo/Rahmat Gul
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Coronasmittan kopplar grepp om krigshärjat Afghanistan

Det konfliktdrabbade Afghanistan pressas från två håll. Å ena sidan det ständigt pågående kriget, å andra sidan coronapandemin, som sprider sig inom landets gränser. 

Av Christin Sandberg

AFGHANISTAN Medan coronarapporterna från Europa blir allt glesare fortgår pandemin runtom i världen. Inte minst i Centralasien och Afghanistan – i detta våldshärjade land där det råder stor politisk instabilitet stiger nu även dödssiffrorna till följd av coronaviruset. Det bräckliga hälsosystemet klarar inte av att möta invånarnas behov av hjälp.

Nu varnar den italienska humanitära organisation Intersos, som finns på plats i landet, för risken för en snabb spridning av viruset.

Den 21 juli rapporterade Intersos att 35 475 personer har smittats och att coronaviruset nått alla landets 34 provinser. Hittills har 1 181 personer dött. Cirka tio procent av de coronasmittade uppskattas vara hälso- och sjukvårdspersonal.

Men, som Intersos påpekar, med tanke på de begränsade hälso- och sjukvårdresurserna i landet och frånvaron av ett nationellt dödsregister, är det reella antalet smittade och döda i covid-19 troligen betydligt fler än vad de officiella siffrorna visar.

Stor hälsokris

Den 29 februari  undertecknades ett fredsavtal mellan USA och talibanerna, som innebar att USA gick med på att dra tillbaka sina trupper, som finns i landet sedan 2001. Hoppet väcktes om en fredlig utveckling, även om vägen är lång.

Överenskommelsen uppmanade till dialog mellan den väststödda Kabul-regeringen och talibanerna, något som är en förutsättning för en verklig fredsprocess. Denna har ännu inte inletts.

Mitt i detta drabbas landet av den djupa hälsokris som coronapandemin innebär, vilket sätter frågan om den nationella säkerheten i andra rummet.

– I detta klimat med politisk, social och ekonomisk instabilitet skulle ankomsten av pandemin kräva ett omedelbart ingripande, vilket helt har saknats, säger Marco Notarbartolo från Sciara, skyddskoordinator för Intersos i Afghanistan.

Kan drabbas hårt

Krisen har dessutom försvårats av den tillströmning av afghanska flyktingar som återvänt från Iran – ett annat land som drabbats hårt av viruset.

– Denna situationen har gjort att akuthanteringen har försvårats för den afghanska regeringen, som har misslyckats med att inrätta nödvändiga medicinska kontroller vid gränsen och utföra smittspårning, säger Notarbartolo från den humanitära medicinska organisationen Intersos, som finns i landet sedan 2001 med närvaro i svårtillgängliga områden där det annars helt saknas tillgång till hälsovård.

Antalet coronasmittade ökar i Afghanistan och kulmen förväntas nås i slutet av juli eller i augusti. Landet riskerar drabbas särskilt hårt, eftersom det lider brist på både utbildad hälsovårdspersonal, mediciner och sjukvårdsutrustning.

Redan i början av juni, när man såg en snabb ökning av antalet coronafall, varnade afghanska tjänstemän för en allvarlig hotande kris.

I det stora hela kommer pandemin få mycket allvarliga konsekvenser, inte bara ur hälsosynpunkt, utan även för ekonomin och freden.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.