Fayez al-Sarraj från den internationellt erkända regeringen i ett möte i Ankara med Turkiets president Recep Tayyep Erdogan i början av juni. Foto: Turkish Presidency via AP, Pool

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Massgravar upptäckta i Libyen

FN:s generalsekreterare är ”djupt chockad” över upptäckten av flera massgravar i libyska städer som länge kontrollerats av krigsherren Khalifa Haftar. Flera massgravar har upptäckts i staden Tarhouna som nyligen återtogs av miliser som stöder den internationellt erkända regeringen i Tripoli.

Av Bella Frank

LIBYEN Krigsherrens Khalifa Haftars drygt årslånga offensiv för att inta huvudstaden Tripoli trycks tillbaka allt längre österut. För snart två veckor sedan återtog miliser som stöder den internationellt erkända regeringen (GNA) staden Tarhouna, som länge utnyttjats som bas av Haftarallierade miliser. Sedan staden återtagits har flera massgravar upptäckts i staden.

”Generalsekreteraren är djupt chockad över upptäckten av flera massgravar de senaste dagarna, majoriteten av dem i Tarhouna.”, sade talespersonen för FN:s generalsekreterare António Guterres i ett pressmeddelande i lördags. Guterres uppmanar till en transparent utredning och att förövarna ställs inför rätta. Enligt GNA-regeringens inrikesminister Fathi Bashagha utreds nu möjliga krigsbrott i Tarhouna.

Staden har kontrollerats av milisen al-Kaniyat som stöder Haftar. FN-insatsen i Libyen, Unsmil, har sedan förra året fått rapporter om hundratals bortföranden, tortyr, och dödande som utförts av milisen. Tidigare har människorättsorganisationen Human rights watch också varnat för att Haftar-trogna miliser inför sitt tillbakadragandet från bland annat de södra utkanterna av Tripoli har placerat ut landminor där:

– All användning av förbjudna landminor är samvetslöst, säger Steve Goose, chef för HRW:s avdelning för vapenfrågor på organisationens hemsida.

”Civila betalar priset”

Oroväckande rapporter kommer också kring båda stridande parternas agerande:

– Civila i Libyen betalar än en gång priset, när alla parter eskalerar vedergällningsattacker och andra allvarliga brott och visar fullständig likgiltighet för deras liv och krigets lagar, säger Diana Eltahawy, vice-chef för Amnesty International i Mellanöstern och Nordafrika.

Länge hade Haftars styrkor i Libyan national army, som stöds av bland andra Förenade arabemiraten, Egypten och Jordanien men även Ryssland och Frankrike, övertaget. Men tidigare i våras började miliser som stöder GNA och premiärminister Fayez al-Sarraj, uppbackade av Turkiet, ta tillbaka initiativet. I början av juni kunde de återta kontrollen av den internationella flygplatsen i Tripoli, därefter Tarhouna, och flera andra städer, och för en dryg vecka sedan tog de tillbaka oljefält i Sharara. Just nu pågår strider om den strategiskt viktiga staden Sirte.

Det var sent förra året som Turkiet beslutade att skicka både militärt rådgivande personal liksom trupper för stärka upp GNA. Tidigt i år rapporterades om att Turkiet flugit in pro-turkiska syriska stridande. Sedan tidigare har även utländska trupper stridit på Haftars sida, Haftar har backats upp av ryska stridande genom Wagnergruppen, ett ryskt militärföretag med kopplingar till Kreml.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.