Turkiest president Recep Tayyip Erdogan till höger när han besökte Algeriet i januari i år för att diskutera konflikten i Libyen, med Algeriets premiärminister Abdelaziz Djerad, till vänster.attend a meeting Sunday, Jan.26, 2020 in Algiers. Foto: AP Photo/Fateh Guidoum
 
Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Erdogan erkänner att syriska stridande skickats till Libyen

Turkiets President Recep Tayyep Erdogan har för första gången erkänt att syriska stridande skickats till Libyen för att stötta den internationellt erkända regeringen i Tripoli.

Av Bella Frank

LIBYEN Efter ett avtal med Libyens internationell erkända regering, GNA, med säte i Tripoli i slutet av förra året har Turkiet skickat militär personal till landet. Detta för att stötta GNA mot krigsherren Khalifa Haftars långa offensiv mot huvudstaden som inleddes i april förra året. Haftar stöds av såväl Egypten och Förenade Arabemiraten som Ryssland.

– Turkiet är där med en träningsstyrka. Det finns också folk från den Syriska nationella armén, sade Erdogan i fredags i Istanbul med hänvisning till en rebellgrupp som strider mot Bashar al-Assadregimen, rapporterar Al Jazeera.

Även ryska stridande på plats

Rapporter om att syriska stridande flugits in i Libyen har kommit under en dryg månad, bland annat har filmer spridits på stridande både på väg dit och på plats. Men det är först nu som Erdogan bekräftar att Turkiet skickat pro-turkiska syriska stridande till landet.

Två förhandlingsrundor har hållits i Geneve och en skakig vapenvila upprättades i januari.

Haftar har bland annat krävt att syriska stridande och turkiska trupper dras tillbaka innan han är beredd att gå med på en permanent vapenvila. Samtidigt har Haftar backats upp av ryska stridande genom militärföretaget Wagnergruppen med kopplingar till Kreml.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.