Liknande stjärna som denna spröda stjärna har upptäckts i Galápagos havsdjup. Foto: Liam Quinn/Flickr

Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Spröd stjärna upptäckt i Galápagos havsdjup

Av Christin Sandberg

DJURLIV Ett internationellt marinforskningsteam har upptäckt dussintals nya arter i Stilla havet vid Galapagosöarna. Det handlar om ett 30-tal ömtåliga koraller, svampar samt nya arter av kräftdjur som upptäckts i djupt vatten runt ögruppen, rapporterar Galapagos nationalpark i Ecuador.

Bland de bräckliga koraller och svampar som djuphavsexperterna har upptäckt finns tio bambukoraller, tre åttastråliga koralldjur, en spröd stjärna och elva svampar liksom fyra nya arter av kräftdjur som kallas squat-hummer.

– Dessa upptäckter inkluderar den första enskilda jättemjukkorallen som upptäcks i den tropiska östra delen av Stilla havet samt ett nytt släkte av glassvamp, som kan växa i kolonier på upp till över en meter i bredd och med färgglada hornkoraller som fungerar som värd för en myriad av tillhörande arter,” säger Charles Darwin Foundation (CDF) i ett separat uttalande.

Fynden gjordes under ett samarbete mellan Galapagos nationalpark, Charles Darwin Foundation och Ocean Exploration Trust, som med hjälp av fjärrstyrd teknologi undersökte djuphavsekosystemet på 3 400 meters djup.

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.