Statshuset i Tel Aviv upplyst av Förenade arabemiratens flagga för att fira fredsavtalet. Foto: TT/AP Photo/Oded Balilty
Nyheter
Dela artikeln:
Överraskande fredsavtal mellan Israel och Förenade arabemiraten
Fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten är förvånande och historiskt. Men många frågetecken återstår att räta ut innan man kan uttala sig om dess faktiska magnitud, enligt Mellanösternforskaren Anders Persson.
Av Ida Vanhainen/TT
ISRAEL/FÖRENADE ARABEMIRATEN Anders Persson, Mellanösternforskare vid Linnéuniversitetet, menar att avtalet är överraskande på många sätt.
Även om det har funnits samtal mellan de här länderna så skulle jag säga att det kommer som en stor överraskning, säger han till TT.
Dock påpekar han att det är svårt att säga huruvida avtalets magnitud faktiskt är så stort som exempelvis Donald Trump menar.
Det kallas för ett historiskt avtal och blåses upp som något stort, och det är klart det är första gången på 26 år som ett arabiskt land sluter fred med Israel, men å andra sidan så kan både Trump och Netanyahu ha goda skäl att visa upp det här som en seger. Trump inför valet och Netanyahu för att stävja de protester som nu pågår mot honom, säger Mellanösternforskaren.
Närmare tvåstatslösning?
För Trump är det ett sätt att visa att han skapar fred i Mellanöstern. Man vill visa att det är viktigt att Trump sitter kvar för han styr upp saker – han bekämpade IS, han törs ta i mot Iran, och nu detta, fortsätter han.
TT: Hur kan avtalet påverka utvecklingen vad gäller Israel-Palestina-konflikten?
Kanske kan det vara ett steg närmare en tvåstatslösning. Att annekteringen stoppas är stort. Mer hårdföra element inom Israel menar att detta endast är tillfälligt, det återstår att se.
Palestinierna själva har hittills varit mycket negativt inställda till det här. Men menar att Förenade arabemiraten sviker Palestina nu, att frågan glöms bort. Mycket tyder på att deras situation i många avseenden kommer att fortsätta vara liknande, säger Persson.
Ökad fredschans
TT: Hur kan det tänkas påverka dynamiken i regionen?
Den stora frågan är om fler arabiska länder kommer att följa i Förenade arabemiratens spår nu, det stora priset här är Saudiarabien. Chansen för att de ska sluta fred med Israel ökar nog nu, men även här återstår det att se hur saker utvecklar sig.
Han menar att det också blir intressant att se om det kommer sluta i en ”varm eller kall fred”.
Efter att Israel slöt fred med Egypten och med Jordanien blev det en så kallad kall fred, det vill säga att handeln fortsatt vara begränsad och att nästan ingen turism mellan länderna finns, säger Anders Persson.
Dela artikeln: