NYHETER:

Genusbaserat våld i Sydafrika ”en andra pandemi”

Demonstranter mot genusbaserat våld utanför parlamentet i Kapstaden, Sydafrika, juni 2020. President Cyril Ramaphosa har liknat våldet mot kvinnor och barn som en andra pandemi som sveper över landet. Foto: TT/AP Photo/Nardus Engelbrecht

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Genusbaserat våld i Sydafrika ”en andra pandemi”

Det genusbaserade våldet i Sydafrika har länge varit bland det högsta i världen och har ökat ytterligare under pandemin. För att komma till rätta med det har myndigheterna i Gautengprovinsen dragit igång en uppsökande verksamhet där kvinnor utanför Johannesburg knackar dörr för att få fler att agera mot våldet.

Av Bella Frank

SYDAFRIKA | Enligt statistik från Sydafrika rapporteras hundra våldtäkter om dagen, och i genomsnitt dödas en kvinna var tredje timme i landet. Den sydafrikanska regeringen är öppen med att landet har ett utbrett problem med både sexualiserat våld och dödligt våld mot kvinnor och har antagit en nationell plan mot det genusbaserade våldet och mot femicid. I september antog också det sydafrikanska parlamentet tre lagar för att motverka genusbaserat våld.

Våldet har ökat ytterligare under coronapandemin då kvinnor under nedstängningar i landet blivit än mer utsatta inför förövare i hemmet. Våldet är också utbrett mot personer som arbetar inom prostitution, mot transpersoner och hbtq-personer i allmänhet rapporterar Human Rights Watch, som pekar på att mycket tyder på att grupper som har en dubbel marginalisering är särskilt utsatta.

Human Rights Watch menar att även om den sydafrikanska regeringen har uppmärksammat och försökt hantera det omfattande genusbaserade våldet är jourer för våldsutsatta i landet kraftigt underfinansierade:

– Sydafrikas regering har adresserat genusbaserat våld under det senaste årets kris. Men en storskalig och en fullt finansierad ansträngning kommer att krävas för att säkerställa att covid-19-krisen och dess utfall inte leder till att Sydafrikas nivåer av genusbaserat våld försämras ytterligare, säger Wendy Isaack, hbtq-sakkunnig på Human Rights Watch på organisationens hemsida.

Mellan juli till september har antalet våldtäkter ökat med drygt 7 procent – 9 556 kvinnor rapporteras ha våldtagits under den perioden. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa kallade i november dessa siffror för skamliga och menade att våldet mot kvinnor är en ”andra pandemi”.

– Vi är i greppet av ett obönhörligt krig mot kvinnors och barns kroppar, som trots våra ansträngningar inte visar några tecken på att avta, sade han, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under de senaste åren har flera särskilt brutala mord på kvinnor inträffat. I augusti 2021 upptäcktes en 23-årig students styckade kropp i en resväska i Östra Kapprovinsen. 2019 våldtogs och mördades en student inne på ett postkontor där hon slogs ihjäl av en postanställd. Och 2018 mördades en kvinna som var gravid i åttonde månaden, hon hittades knivhuggen i bröstet och upphängd i ett träd i Johannesburg. Nu har en grupp kvinnor i Rabie Ridge, en så kallad township i närheten av Johannesburg, skridit till verket för att göra vad de kan för att uppmärksamma våldet mot kvinnor och barn.

– Vi kan inte bara ignorera det vi [ser] tills dess rättvisan har sin gång, säger Juliet Ngonyam som tillsammans med andra kvinnor försöker tala med alla hon möter om våldet, till AFP.

Det var i augusti 2020 som myndigheterna i Gautengprovinsen tog initiativ till en kampanj på gräsrotsnivå. Genom att tala med folk på gatan och knacka dörr försöker man nå så många som möjligt för att kunna hjälpa våldsutsatta, bland annat genom förmedla information om jourer eller att göra polisanmälningar. Men förutom att många jourer är underfinansierade råder det också brist på dem – i hela landet finns bara omkring 100 jourer, rapporterar AFP.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.