NYHETER:

Rädda barnen: Ökad barnfattigdom i Europa

Barnfattigdom är ett växande fenomen i Europa. Rädda barnen understryker vikten av omedelbara sociala insatser för att förbättra situationen för Europas miljontals barn som av olika anledningar och på olika sätt tvingas växa upp i fattigdom. Dangast, Tyskland. Foto: TT/Mohssen Assanimoghaddam/AP

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Rädda barnen: Ökad barnfattigdom i Europa

Barnfattigdom är ett växande fenomen i Europa. Rädda barnen understryker vikten av omedelbara sociala insatser för att förbättra situationen för Europas miljontals barn som av olika anledningar och på olika sätt tvingas växa upp i fattigdom.

Av Klas Lundström

BARNFATTIGDOM | Med vintern för dörren konstaterar Rädda barnen i en ny rapport att omedelbara insatser är av nöden för europeiska barn som lever i barnfattigdom i 14 länder som organisationen kartlagt.

”Umbärandena för miljontals barn som lever i fattigdom i Europa måste snarast underlättas”, skriver barnrättsorganisationen i ett pressmeddelande i samband med rapporten.

I Sverige lever 58 procent av alla ensamståendehushåll med ickesvensk bakgrund på riskgränsen för att falla i relativ fattigdom. I Tyskland mottar dryga hälften – 45,2 procent – av barnfamiljer med endast en försörjare någon form av sociala insatser.

I Spanien och Nederländerna löper 40 procent av barn i arbetarklassfamiljer risken att hamna i fattigdom – något som Rädda barnen menar slår hål på myten att ”barn som växer upp i fattigdom har arbetslösa föräldrar”.

Rädda barnens chef Anita Bay beskriver ”en chock” över de höga fattigdomssiffrorna som trots EU:s löften om investeringar i framtida generationer förblir utbredd.

Rädda barnen understryker behovet av kontinentala insatser på förskolor, utbildning, sjukvård och rimliga boendeförhållanden som vid undermåliga nivåer kan ge sociala konsekvenser som förföljer barnen även i vuxen ålder.

– Många medlemsstater har misslyckats med att lösgöra tillräckligt med resurser för att försäkra alla barnens rätt till en jämlik start i livet, säger Anita Bay.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.