NYHETER:

Johnsons domedagsvarning: Det här är ingen film

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Johnsons domedagsvarning: Det här är ingen film

Världen sitter fast i en tickande bomb och försöker desperat lista ut hur den ska desarmeras, varnar Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på klimatmötet i Glasgow.

– Det tragiska är att det inte är någon film, säger han.

Av Sofia Eriksson/TT, Maria Davidsson/TT

KLIMAT | Storbritanniens premiärminister Boris Johnson välkomnar klimatdelegaterna till Glasgow genom att prata om den skotska stadens mest berömda fiktiva son: James Bond. Han drar paralleller mellan hur filmagenten måste desarmera en bomb och den situation som mänskligheten nu befinner sig i.

– Domedagsmanicken är på riktigt och klockan tickar till den ursinniga rytmen av hundratals miljarder turbiner och system… som täcker jorden i en kvävande filt av koldioxid, säger Johnson vid invigningen av klimattoppmötet COP26 i Glasgow.

Johnson gjorde också en passning till Greta Thunberg och sade att om inte världsledarna agerar snabbt kommer mötet bara att sluta med en massa tomma ord och ”bla, bla, bla” – en farhåga som klimataktivisten har vädrat inför COP26.

– Tar vi inte klimatförändringarna på allvar i dag, kommer det att vara försent för våra barn att göra det i morgon, säger Johnson.

Desarmera bomben

Det kommer att bli svårt – men det är inte omöjligt, framhåller Johnson.

– Vi kanske inte känner oss som James Bond. Inte alla av oss ser nödvändigtvis ut som James Bond. Men vi har möjlighet att att göra det här mötet till det tillfälle då mänskligheten började desarmera den där bomben.

FN:s generalsekreterare António Guterres målar en mörk bild av framtiden.

– Vi gräver våra egna gravar. Vår planet förändras framför våra ögon – från havsdjupen till bergstopparna, från smältande glaciärer till obevekliga extrema väderhändelser.

Poliser och avspärrningar har satts upp överallt där de omkring 120 presidenterna och statsministrarna som är på plats kommer att röra sig. På gästlistan finns bland andra USA:s president Joe Biden, Frankrikes dito Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Indiens premiärminister Narendra Modi.

Långa köer

Helikoptrar smattrar i luften och köerna har ringlat långa in till mötet. Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till FN-konferensen som pågår i tolv dagar.

Att hålla coronasäkert avstånd är en utmaning, men för att släppas in krävs munskydd och ett dagsfärskt covid-test. Så hoppas värden Storbritannien att klimatmötet inte ska bli ett superspridarevenemang.

Stats- och regeringschefer har anlänt på löpande band. På en pressträff konstaterar statsminister Stefan Löfven (S) att mycket står på spel.

– Det är uppenbart att det kommer att vara hårda förhandlingar in i kaklet. Fler behöver göra mer för att säkerställa att målet om att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kan nås, säger han.

 -Vetenskapen är mycket tydlig, vi måste snabba upp genomförandet av Parisavtalet.

”En skam”

2009 lovade rika länder att bidra med 100 miljarder dollar om året fram till 2025 för att finansiera klimatomställningen i fattigare länder. Det löftet har ännu inte nåtts.

– Det är en skam att vi inte har lyckats med det hittills och det kommer att försvåra förhandlingarna, säger Löfven.

Ländernas klimatåtaganden är inte tillräckliga för att leva upp till Parisavtalets mål att begränsa den globala temperaturökningen till väl under 2 grader, helst till 1,5 grader. Löfven ser ändå positiva signaler och tar G20-ländernas överenskommelse i helgen om att begränsa temperaturökningen globalt till 1,5 grader som ett exempel.

Politisk vilja

Ett mål för COP26 är just att hålla liv i målet om 1,5 grader, så här sex år efter det att nästan alla världens länder enades om Parisavtalet.

– Fler och fler pratar om 1,5 grader som uppnåeligt. Det går att komma framåt bara den politiska viljan finns och om den politiska viljan finns i Glasgow går det att uppnå resultat, säger Löfven.

Förhoppningen är att världsledarna ska sätta tonen för mötet – att ambitionerna ska höjas och matcha vad de lovade i Paris för sex år sedan. I talarstolen väntas ledarna berätta om hur just deras land kommer att anstränga sig till det yttersta, utmana kollegorna att göra mer och generellt skruva upp retoriken. De har dock uppmanats att begränsa sina anföranden till tre minuter.

Löfven kommer att hålla sitt tal kring klockan 15.30, svensk tid.

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.