NYHETER:

Fortsatta protester mot kuppen i Sudan

En kvinna skanderar slagord under en protest i Khartoum, Sudan, lördagen den 30 oktober 2021.  Hundratusentals demonstranter runt om i Sudan krävde i lördags militärkuppens fall, och en återgång till utvecklingen mot ett helt civilt styre, och protester fortsatte även på söndagen. Sedan kuppen den 25 oktober har sammanlagt 12 demonstranter dödats. Under helgen hölls också internationella stöddemonstrationer i flera länder. Foto: TT/AP Photo/Marwan Ali

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Fortsatta protester mot kuppen i Sudan

Hundratusentals demonstranter runt om i Sudan krävde i lördags militärkuppens fall, och en återgång till utvecklingen mot ett helt civilt styre, och protester fortsatte även på söndagen. Sedan kuppen den 25 oktober har sammanlagt 12 demonstranter dödats. Under helgen hölls också internationella stöddemonstrationer i flera länder.

Av Bella Frank

SUDAN | Kvinnor sjunger och leder slagord mot militärkuppens ledare Abdel Fattah al-Burhan på flera av de filmer från protesterna i Sudan som under helgen har spridits i sociala medier. Liksom under den massiva proteströrelsen som 2019 fick den tidigare diktatorn Omar al-Bashir på fall har kvinnor en framträdande roll i protesterna som bröt ut nästan omedelbart när militärkuppen blev känd för en vecka sedan.

Sammanlagt gick hundratusentals människor ut på gatorna under protestdagen den 30 oktober, enligt nyhetsbyrån Reuters. Tre personer rapporteras ha skjutits ihjäl under lördagens protester i Omdurman, huvudstaden Khartoums tvillingstad. Där skanderade demonstranterna ”Landet är vårt, vår regering är civil”, rapporterar organisationen Sudanese Translators for Change (STC) som rapporterar om protesterna mot kuppen.

Även i Nayala i västra Darfur möttes demonstranterna med skarp ammunition, bilder som STC har delat sägs visa hur demonstranter flyr undan säkerhetsstyrkor. Enligt Central Committee Of Sudan Doctors (CCSD) har sammanlagt tolv personer dödats i samband med protester mot militärkuppen sedan den 25 oktober.

Skulle lämna över ledningen

General Abdel Fattah al-Burhan har sedan i augusti 2019 varit ordförande för det suveräna råd som tillsammans med en civil regering har lett landet under en övergångsperiod som var planerad att avslutas i slutet av 2023 i och med med allmänna val i landet. Under de kommande veckorna skulle Abdel Fattah al-Burhan lämna över ledningen av rådet till premiärminister Abdalla Hamdok.

När han istället för en vecka sedan iscensatte en militärkupp och satte premiärminister Abdalla Hamdok i husarrest hävdade han att han agerade för att undvika ett inbördeskrig. Pressen från omvärlden är dock stor på kuppmakarna, inte minst då bistånd från USA har ställts in och Världsbanken har frusit sina projekt i landet.

Under helgen kunde FN:s sändebud i Sudan Volker Perthes träffa Abdalla Hamdok: ”Vi diskuterade alternativ för medling och vägen framåt för Sudan. Jag kommer att fortsätta dessa ansträngningar med andra sudanesiska parter”, skrev han på Twitter på söndagen.

Stödprotester i flera länder

Källor som står nära premiärministern säger i en intervju med CNN att Abdalla Hamdok kommer att vägra att förhandla med kuppmakarna om de inte först förbinder sig att återgå till den delning av makten som var fallet innan kuppen.

– Det som hindrar samtal i nuläget är att den militära ledningen är förenad i sin nuvarande handlingsplan och i sin tro på att det här inte är en kupp utan en ”korrigering av revolutionen”, det vill säga en del av en politiska processen, säger källan till CNN på söndagen.

Stöddemonstrationer har hållits runt om i världen. I USA demonstrerade folk mot kuppen och till stöd för en fortsatt demokratisk övergång till ett civilt styre i Washington och Berkley bland annat, dessutom har demonstrationer hållits i Algeriet, Kanada, Frankrike och Storbritannien.

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.