NYHETER:

Flicka död efter könsstympning

Flickor deltar i ett samtal om kvinnlig könsstympning på Sheikh Nuur-skolan i Hargeisa, i Somaliland. Somaliland bröt sig ur Somalia 1991. I både Somaliland och Somalia beräknas 98 procent av kvinnor och flickor ha könsstympats. Foto: AP Photo/Jason Straziuso

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Flicka död efter könsstympning

En trettonårig flicka har avlidit i Somalia efter att ha blivit utsatt för kvinnlig könsstympning. I Somalia finns inget förbud mot könsstympning men efter nomadflickan Fartun Hassan Ahmeds död höjs röster på lagstiftning i ett land där kvinnlig könsstympning är som mest utbrett i världen.

Av Bella Frank

SOMALIA Det var tidigt en söndagsmorgon i juli som Fartun Hassan Ahmed och hennes yngre syster skulle könsstympas. Systern skars först, därefter var det Fartun Hassan Ahmeds tur och hon började blöda kraftigt. Tio timmar senare var hon död. 

Hennes familj är nomader och hon stympades av en kvinna i en liten by cirka en mil från staden Galkayo i centrala Somalia. Hennes föräldrar försökte ordna en bil för att föra henne till sjukhus men hon dog när bilen anlände till byn, berättar hennes mamma Nadifo Ahmed för Global Media Campaign.

”Måste få ett slut”

Innan Fartun Hassan Ahmeds död inträffade det senaste kända fallet av kvinnlig könsstympning som lett till döden 2018 då en tioårig flicka avled i delstaten Galmudug. Naimah Hassan, programchef förr Global Media Campaign mot kvinnlig könsstympning menar att religiöst lärda, såväl muslimska som kristna, är tydliga med att kvinnlig könsstympning inte är ett religiöst påbud men att många ändå inte känner till det.

– Vi måste fördubbla våra ansträngningar i att använda lokal media för att få ut budskapet om ett stopp om kvinnlig könsstympning – detta måste få ett slut, säger Naimah Hassan på Global Media Campaigns hemsida.

Enligt Unicef har omkring 200 miljoner flickor och kvinnor globalt genomgått någon form av könsstympning, och Somalia är ett av de länder i världen där könsstympningen är som mest utbredd. Unicefs siffror från 2020 visar att könsstympningen av flickor där är i det ”närmaste universell” – 98 procent av flickor och kvinnor i åldern 15–49 är könsstympade. 

200 miljoner könsstympade

Könsstympning utförs i olika former, från mildare varianter till de där flickans yttre könsdelar skärs bort helt, och vaginan sys ihop med endast ett litet hål för urin och mens att passera genom, och detta är den vanlig i Somalia. Könsstympningen utförs oftast när flickan är mellan 5–9 år. 

– Globalt har uppskattningsvis 200 miljoner i dag levande kvinnor genomgått kvinnlig könsstympning vars kroppsliga autonomi har förnekats, vilket är en av de mest fruktansvärda övergreppen av kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. 

– Uppskattningsvis 68 miljoner flickor kommer att utsättas förr könsstympning fram till 2030 om vi inte stärker våra ansträngningar för att få ett slut på denna skadliga vana, säger Mireille Tushiminina, koordinater för Unicefs och FN:s befolkningsfond gemensamma program för avskaffandet av kvinnlig könsstympning, skriver Global Media Campaign. 

Relaterade artiklar:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.