GLOBAL GRANSKAR: Haiti fÄr aldrig resa sig:

Ett tidlöst skott i Karibien

Polis vid en muralmÄlning av Haitis president Jovenel Moise som nyligen mördades i sitt hem. Foto. AP Photo/Joseph Odelyn

GLOBAL GRANSKAR: Haiti fÄr aldrig resa sig

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter

Ett tidlöst skott i Karibien

Den 7 juli mördades Haitis president Jovenel Moïse i sitt sovrum. Snart greps en hord av misstÀnkta som visade sig vara alltifrÄn exilhaitier, personer ur Haitis oligarki samt legosoldater frÄn Colombia, rekryterade av en sÀkerhetsfirma i Florida med ett skamfilat och politiskt drivet förflutet. 

Varför MoĂŻse mördades vet vi Ă€nnu inte, dĂ€remot Ă€r störtandet av Ă€nnu en president det senaste kvittot pĂ„ att omvĂ€rlden Ă€nnu inte Ă€r redo att lĂ€mna Haiti Ă„t sitt eget öde – och val. 

Trots att det var över 70 Ă„r sedan Haiti betalade sin sista skuldrevers till Frankrike för ”utebliven inkomst” – och 200 Ă„r sedan landets slavuppror förvandlade ”Antillernas pĂ€rla” till en historisk sjĂ€lvstĂ€ndig stat.

Av Klas Lundström

HAITI Del 1 Tiden lÀr utvisa exakt vilka krafter och vilka motiv som lÄg bakom mordet pÄ Haitis president Jovenel Moïse. Det som emellertid stÄr alldeles klart Àr att han mördades i sitt hem i Port-au-Prince den 7 juli. 

Moïse blev 53 Är och hans fru Martine Moïse skottskadades svÄrt i attentatet, men överlevde.

Vad denna senaste politiska ravin medför för den vÀstra hemisfÀrens utmÄlade permanenta sorgebarn Àr lika svÄrt att förnimma pÄ lÄng sikt. DÀremot löper utvecklingen i linje med Haitis aviserade roll pÄ den geopolitiska scenen:

– Haiti Ă€r ett land som har en kung, ett antal presidenter med livslĂ„nga mandat och otaliga diktatorer i alla slags rĂ€nder, blandade med otaliga revolutioner, maktövertaganden, sjĂ€lvmord och statskupper, sĂ€ger Mark Danner, journalist och författare med mĂ„ngĂ„rig erfarenhet av att bevaka Haiti, till Tidningen Global.

Brutalt presidentmord

Om mordet pÄ Jovenel Moïse var en genomtÀnkt statskupp eller ett impulsivt terrordÄd Àr en av mÄnga omstÀndigheter som förhoppningsvis klarlÀggs med tiden. Men det var knappt att ekot efter skottsalvorna hann lÀgga sig förrÀn vÀrldens medier publicerade uppgifter frÄn skotten i den karibiska natten.

Det stod tidigt klart att attentatsmĂ€nnen vrĂ„lat ”Dea! Dea!” – akronymen för den amerikanska antidrogmyndigheten Drug Enforcement Agency – och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„tt presidentens sĂ€kerhetspersonal ur balans, vilket gett angriparna den öppning de hoppats pĂ„ och dĂ€refter avancerat.

Mycket tyder pÄ Haitis president gick en brutal död till mötes. Enligt uppgifter som bland annat Haiti Liberte och New York Times tagit del av bar Moïses kropp spÄr av tortyr, bröstet var genomborrat av kulor, liksom ett av presidentens ögon.

Jovenel Moïse var lÄngt ifrÄn den mest populÀre statschef som gÄtt och lagt sig för kvÀllen i maktens palats. Hans vardag kantades av konflikter och osÀmja med den haitiska oligarkin, dessutom anklagad för maktmissbruk och försök till diktatur dÄ han valde att inte avgÄ tidigare i Är, dÄ hans mandatperiod tekniskt sett löpte ut. 

Skakigt (och ohÄllbart?) mandat

Jovenel Moïse tilltrÀdde pÄ ett ytterst skakigt mandat, med endast 18 procent av befolkningens stöd. 

Hans presidentlott inkasserades först efter att valresultatet godkĂ€nts efter en segdragen juridisk process som Ă„t upp stora delar av hans första Ă„r som president – vilket var anledningen till att han menade att mandatperioden inte löpte ut förrĂ€n 2022. 

Men frĂ„gan Ă€r vilka krafter han kan ha hunnit reta upp sĂ„ till den milda grad att hans presidentskap ansĂ„gs vara vĂ€rre Ă€n de helveten som stora delar av befolkningen redan levde under – utbredd fattigdom och undernĂ€ring, en infrastruktur mörbultad av jordbĂ€vningen 2010 som slĂ€ckte 250 000 mĂ€nniskoliv och gjorde Haiti till en ”bistĂ„ndsekonomi”.

Haiti har ”försökt göra nĂ„got”

I den haitiske filmaren och ex-politikern Raoul Pecks aktuella dokumentĂ€ressĂ€ ”Utrota varenda jĂ€vel” (”Exterminate all the brutes”) belyses den svenske journalisten och författaren Sven Lindqvists forskning om europeisk kolonialism, kapitalism och utrotningserövringar. 

Allt ifrĂ„n den spanska inkvisitionen till andra vĂ€rldskrigets statsbekostade utrotning av oliktĂ€nkande och olikutseende behandlas. Via en global europeisk imperialism som tvingade in planetens ”terra incognita” under civilisationens standar. 

Raoul Peck pÄminner liksom Sven Lindqvist tittaren, lyssnaren och betraktaren om nÄgot som varit kÀnt sedan lÀnge (sÄ Àven nÀr det gÀller den rÄdande klimatkrisen): vi vet redan allt vi behöver veta. 

FrĂ„gan Ă€r vad vi gör hĂ€rnĂ€st. Om vi ens gör nĂ„got överhuvudtaget. Haiti har emellertid – bör understrykas – försökt göra nĂ„got. 

OmvĂ€rlden vill ”fixa” Haiti

SjĂ€lvstĂ€ndigheten frĂ„n Frankrike innebar ett hĂ„rt slag mot den koloniala vĂ€rldsordningen och samtidigt som USA invaderar Irak vĂ„ren 2003 krĂ€ver Haitis dĂ„varande president Jean-Bertrand Aristide att den franska staten ska Ă„terbörda den ”skuld” som den karibiska önationen betalade Paris mellan 1825 och 1947. 

Ett krav rest frĂ„n ledaren till en luspank stat till en av vĂ€rldens mĂ€ktigaste – och dĂ€rtill kĂ€rnvapenbevĂ€pnade – stater. Trots maktförhĂ„llandena skĂ€lvde den moderna vĂ€rldsordningen till. 

TillfĂ€llig turbulens rĂ„dde, men bara för en kort stund. Ett knappt Ă„r senare var Aristide avsatt och en rad politiska kriser och jordbĂ€vningar har grĂ€vt ner landet i ”bistĂ„ndsekonomins” kvicksand.

– Haiti Ă€r översköljt av utlĂ€ndskt bistĂ„nd och av utlĂ€nningar som försöker ”fixa” Haiti, sĂ€ger journalisten och författaren Mark Danner till Tidningen Global.

Om mordet pĂ„ president Jovenel MoĂŻse den 7 juli i Ă„r Ă€r ytterligare ett exempel pĂ„ nĂ€r omvĂ€rlden eller omvĂ€rldsintressen försöker ”fixa” Haiti Ă„terstĂ„r att se.

– Haiti Ă€r operapolitikens hemvist, sĂ„ det gĂ€ller att aldrig bli förvĂ„nad, sĂ€ger Mark Danner.

* NĂ€sta del i artikelserien ”Haiti fĂ„r aldrig resa sig” – ”Skuldens pris” – publiceras i kommande nummer. 

Relaterade artiklar:

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
StÀng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.