NYHETER:

Saudisk biståndsarbetare dömd till 20 års fängelse

Areej al-Sadhan har kämpat för sin bror, Abdulrahman  al-Sadhans, frisläppande. Foto: April Brady/Project on Middle East Democracy

NYHETER

Dela på facebook
Dela på twitter

Saudisk biståndsarbetare dömd till 20 års fängelse

Den saudiske biståndsarbetaren Abdulrahman al-Sadhan dömdes på måndagen till 20 års fängelse av saudisk domstol. Domen kritiseras av bland andra människorättsorganisationen al-Qst, och USA:s utrikesdepartement uttrycker oro. 

Av Bella Frank

SAUDIARABIEN al-Qst med bas i Saudiarabien och Storbritannien skriver på Twitter att rättegången mot Abdulrahamn al-Sadhan som skett i en särskild terrordomstol präglats av allvarliga brister. Abdulrahman al-Sadhan greps 2018 och har sedan dess hållits fängslad, under långa perioder i isolering. 

På måndagen dömdes han till 20 års fängelse med påföljande 20 års reseförbud. ”Det här är vansinnigt.”, skrev hans syster Areej al-Sadhan, som är amerikansk medborgare, på Twitter på måndagen. ”Inga ord kan beskriva hur jag känner. Den här brutala och orättfärdiga domen är en påminnelse om vilken fruktansvärd situation det saudiska folket befinner sig i.”, skriver hon vidare. 

USA uttrycker oro

USA:s utrikesdepartement uttryckte på tisdagen oro över domen. ”Vi kommer att fortsätta följa fallet nära under överklagandeprocessen. Som vi har sagt till saudiska tjänstemän på alla nivåer, yttrandefrihet ska aldrig vara straffbart. Vi kommer att fortsätta lyfta mänskliga rättigheter i våra relationer med Saudiarabien och uppmuntra rättsliga reformer som respekterar varje individs  mänskliga rättigheter.”, skriver departementet på sin hemsida. 

Även talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, uttrycker oro över domen i ett betydligt skarpare uttalande. Hon beskriver domen som ”brutal”, och säger att den ”följer på år av fängslande utan rättegång” och utgör en ”allvarlig och skrämmande orättvisa”. Hon pekar på att domen kommer bara några veckor efter att USA:s underrättelsetjänst Office of the Director of National Intelligence släppte en rapport som drar slutsatsen att mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi var godkänd av den saudiske kronprinsen och de facto-ledaren Mohammed bin Salman. 

”Hålla dem ansvariga”

Sammantaget gör detta, enligt Pelosi, att behovet att omvärdera och förändra relationerna med Saudiarabien allt mer akut, och att kongressen står bakom krav på att hålla landet ansvarigt för brott mot mänskliga rättigheter. ”Kongressen kommer att fortsätta följa det här fallet på nära håll genom hela överklagandeprocessen, liksom följa andra brott mot mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Riyadh måste veta att världen ser deras oroväckande handlingar och att vi kommer att hålla dem ansvariga.”

USA:s maktskifte kan ha påverkat fallet mot en annan fängslad saudier. När Loujain AlHathloul dömdes i terrordomstol i december förra året hade åklagare krävt att hon skulle dömas till 20 års fängelse. Att straffet istället hamnade på knappt sex år, varav hälften villkorligt kan ha att göra med att förre presidenten Donald Trump, som stått Mohammed bin Salman mycket nära, förlorat omvalet bara en kort tid innan.

Stor vapenexport

Samtidigt som USA under president Joe Biden har betonat att man kommer att ”omkalibrera” relationerna med Saudiarabien har landet en fortsatt hög vapenexport till landet. Saudiarabien var mellan åren 2015 till 2019 – de första fem åren av kriget i Jemen – världens största vapenimportör. Sammanlagt 73 procent av den saudiska vapenimporten kom från USA, skriver Brookings. Biden har sagt att man även ska se över vapenhandeln med Saudiarabien men det är oklart vad det kommer att betyda i praktiken. 

Abdulrahman al-Sadhan jobbade för hjälporganisationen Röda halvmånen när han greps i mars 2018 – ”vad det verkar för att ha uttryckt fredliga åsikter på sociala medier” skriver den brittiska människorättsorganisationen Grant Liberty som också uppger att han har utsatts för tortyr, suttit i isoleringscell, och inte fått träffa sin familj. Det dröjde nästan två år efter att han fängslades innan han först tilläts kommunicera med sin familj, och då bara helt kort.

Läs även:

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.