Egyptens parlament röstade enhälligt för att tillåta trupper utanför landets gräns i måndags. Arkivbild. Foto: AP Photo
Nyheter

Dela artikeln:

Dela på facebook
Dela på twitter

Egypten kan skicka trupper till Libyen

Egyptens parlament röstade i måndags för att skicka egyptiska trupper utanför landets gränser, i vad som ses som en förberedelse för att sända trupper till grannlandet Libyen med risk för ytterligare upptrappning av kriget där.

Av Bella Frank

EGYPTEN-LIBYEN Parlamentet röstade enhälligt för att sätta in egyptiska trupper för stridande uppdrag ”utanför Egyptens gränser för att försvara den egyptiska nationella säkerheten…mot kriminella väpnade miliser och utländska terroristiska krafter”.

Det antagna förslaget talar vidare om en ”västlig front” med hänvisning till grannlandet Libyen i väster, där Egypten länge stött krigsherren Khalifa Haftar. Haftar inledde en offensiv mot den libyska huvudstaden Tripoli i april förra året och belägrade staden länge. Men i början av året kunde miliser som är allierade med den internationellt erkända regeringen i Tripoli (GNA) med turkisk militär hjälp trycka tillbaka Haftars styrkor.

Konfrontation med Turkiet

I juni förklarade Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi att Egypten var redo att ingripa militärt i grannlandet som man delar en 1 200 kilometer lång gräns med. Detta sågs av GNA som en krigsförklaring. Det var i samband med ett besök på den egyptiska flygbasen Matrouh som al-Sisi sade att Egypten har ”internationell legitimitet” att ingripa i grannlandet.

– Var beredda på att utföra alla typer av uppdrag, här innanför våra gränser – eller om nödvändigt, utanför våra gränser, sade han då.

Förutom Egypten har Haftar stöd av Förenade arabemiraten, Ryssland och Frankrike. Många länder är alltså inblandade i striderna i Libyen och nu trappas också ordkriget mellan Turkiet och Egypten upp.

– Det är nödvändigt att all form av hjälp och stöd som ges till kuppmakaren Haftar – som hindrar säkerställandet av fred, lugn, säkerhet och territoriella integritet i Libyen – upphör omedelbart, sade Turkiets försvarsminister Hulusi Akar tidigare i veckan, rapporterar Al Jazeera English.

Dela artikeln: 

Dela på facebook
Dela på twitter
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.