Bristen på skyddsutrustning är stor. Här sjukvårdspersonal vid Rafik Hariri University Hospital där de flesta av Libanons coronapatienter behandlas. Foto: AP Photo/Hassan Ammar
Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Kvinnor syr skyddskläder i Libanon

Bristen på skyddskläder för sjukvårdspersonal är stor i Libanon. För att förse personal med nödvändig utrustning syr kvinnor heltäckande klädsel som doppas i titanium för att skydda mot coronaviruset.

Av Bella Frank

LIBANON – Jag föredrar att göra kläder men det här är ett humanitärt arbete och vi måste göra detta, säger en av de anställda kvinnorna, Safa Moussa, till tidningen The National.

Moussa jobbar för en ickestatlig organisation, Islamic Welfare Association, som anställer änkor eller skilda kvinnor för att ge dem en möjlighet till försörjning. Många av kvinnorna som jobbar i projektet, Mother’s Workshop, är palestinska eller syriska flyktingar.

För en månad sedan lade de om sin produktion för att helt fokusera på att sy skyddsutrustning som överdragskläder som sedan ska användas av sjukvårdspersonal framför allt men även andra som kan komma i kontakt med människor som smittats av covid-19.

Ställer om 

Libanon har länge befunnit sig i en ekonomisk kris som gjort att landet sedan förra sommaren haft problem att importera viktiga varor. Den libanesiska staten har också stora skulder till bland annat flera sjukhus vilket försvårat inköp av nödvändig skyddsutrustning som handskar, masker och förkläden.

Libanon hade i slutet av förra veckan 391 bekräftade fall, varav åtta dödsfall. För att mäkta med den anstormning av patienter som väntas de kommande månaderna uppmanas nu fler inhemska textilfabriker att ställa som sin produktion. Detta innebär dock att det uppstår frågor om skyddskläderna uppnår tillräcklig kvalitet.

”Inga standarder”

För att stärka skyddet i de överdragskläder som Mother’s Workshop tillverkar har de råtts att bada bomullen som används i en titaniumlösning.

– Låt mig vara tydlig: I Libanon finns det inga standarder, säger Ghassan Hankir, PR-ansvarig på Islamic Welfare Association, men hänvisar till att det är titaniumlösningen som rekommenderats dem efter att experiment gjorts på sjukhus i staden Saida där fabriken ligger.

– Vi kommer att använda dem, men bara vid ett tillfälle, säger Ahmad Zaatari, medicinsk chef för det lokala sjukhuset Hamoud-sjukhuset. Detta då kvalitén i skyddet på kläderna minskar efter ett par tvättar.

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.