Det utbrända Grenfell Tower. Foto: TT/AP Photo/Frank Augstein

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

”Jakt på vinster” orsakade Grenfell Tower-branden

Företagen som stod för isoleringen som gjorde höghuset Grenfell Tower i London till en brandfälla är ansvariga för att ha orsakat 72 personers död. Det menade advokaten Sam Stein som representerar flera av offren i den offentliga utredning av branden som nu är inne på sin andra fas.

Av Bella Frank

STORBRITANNIEN – De ansvariga företagen dödade de 72 människorna lika säkert som om de hade siktat på dem med en pistol och tryckt av, sade Sam Stein i förra veckan och pekade på att företagen sålde sina undermåliga produkter för en jakt på vinster och för att slå sig in på marknaden, rapporterar The Independent.

Enligt mejl som lagts fram som bevisning inför utredningen kände företagen till att isoleringen som användes för Grenfell Tower inte var brandsäkert. Företagen som var ansvariga för isoleringen begärde i förra veckan en garant att deras vittnesmål inte kommer att användas emot dem i en eventuell senare rättegång. Enligt advokaten Stephanie Barwise som representerar 280 personer som antingen överlevde branden eller förlorade anhöriga i den visar mejlkommunikationen från företagen att de var medvetna om riskerna med isoleringen.

Rob Warren, chef på företaget Celotex som tillverkade isoleringen skrev ett mejl att det var ”uppenbart fel” att använda isoleringen på byggnader, enligt mejl som lämnats till utredningen. Företagen ska ha använt luckor i brandsäkerhetsföreskrifter som kunde tolkas som att isoleringen kunde användas upp till 18 meters i höjd, men inte högre än så. Att det var brandfarligt kände Celotex till.

”Branden har inget måttband och om den börjar på bottenvåningen kommer den mer än gärna rusa uppåt de första 18 metrarna.”, skrev Warrren i ett mejl i april 2015, mer än två år innan branden bröt ut.

Det var i juni 2017 som höghuset Grenfell Tower började brinna. Elden spred sig snabbt via den eldfarliga isoleringen på utsidan vilket gjorde huset till en brandfälla. Brandkåren rådde också de boende att stanna kvar i sina lägenheter då dessa skulle vara säkrare än att ta sig ut via rökfyllda trappuppgångar. Men då elden spred sig så snabbt borde brandkåren ha ändrat strategi och omedelbart börjat evakuera byggnaden, något brandkåren fick hård kritik för i en tidigare del av utredningen som fokuserade på vad som hände under själva branden den 14 juni 2017.

En slutsats i den första fasen var att den huvudsakliga orsaken till det snabba brandförloppet var byggnadens isolering. Den andra fasen av utredningen inleddes den 28 januari och behandlar bland annat beslutsgången som gjorde att den brandfarliga isoleringen installerades på Grenfell Tower. 

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Innehåll #185
TidningenGlobal185
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.