Branden i Grenfell Tower  bröt ut vid 00:50-tiden lokal tid natten mot 14 juni 2017 i 24-våningshuset Grenfell Tower i North Kensington, London. 72 människor miste livet i branden. Foto: TT/AP Photo/Matt Dunham

Nyheter

Dela artikeln:

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Brandchef avgår efter kritik av Grenfellutredning

Londons brandchef Dany Cotton avgår i förtid efter att Londons brandkår fått kraftig kritik i den första av flera rapporter i Grenfellutredningen.

Utredningen granskar vad som ledde till brandkatastrofen i juni 2017 då 72 personer miste livet.

ENGLAND Kritiken mot brandkåren i London, och mot brandchefen Dany Cotton, handlar om bristen på planer för hur en evakuering av ett höghus ska ske. Brandkåren höll fast vid planen om att boende skulle stanna kvar i sina lägenheter istället för att evakueras, något som sannolikt ledde till att dödstalet blev avsevärt högre än det annars skulle ha blivit.

Strategin att de boende skulle stanna kvar i lägenheterna ändrades inte förrän efter att branden rasat i två timmar. Grenfellutredningens ordförande Martin Moore-Brick sade i samband med att rapporten blev klar i oktober i år att brandkåren som larmades till platsen klockan 01.00 på natten den 14 juni 2017 borde ha insett inom en timme att strategin behövde ändras.

”Rapporten för fas ett har viktiga rekommendationer för LFB (Londons brandkår). Den kommande brandchefen måste se till att agera snabbt för att försäkra att dessa rekommendationer implementeras”, säger Grenfell United i ett uttalande, rapporterar Sky News. Grenfell United en organisation som bildats av anhöriga och överlevare av katastrofen.

Dany Cotton meddelade i förra veckan att hon avgår i slutet av månaden istället för i april 2020 som planerat. I början av nästa år fortsätter utredningen och kommer då bland annat att fokusera på den brandfarliga isoleringen som tros vara orsaken att branden spreds med sådan fart och kraft. Utfrågningar kommer att inledas den 27 januari 2020, skriver utredningen på sin hemsida.

Bella Frank

Dela artikeln: 

[addtoany buttons=”facebook,twitter”]

Innehåll #169
Ettan
Stäng X

Du har kommit till Tidningen Global´s arkiv med äldre artiklar.

Besök tidningenglobal.se för att läsa aktuella nyheter från hela världen.